Eurotrip – den 25. (by Roman)

Počet přečtení: 185

Ráno jsme se probudili v kempu kousek od Říma a zakoupili si celodenní lístek na mhd za 4 eura plus za euro svoz na příměstské vlaky, co zajišťoval kemp. Vystoupili jsme na stanici St. Pietro. Naše první kroky vedly do Vatikánu.Dál jsme se rozhodli vyzkoušet místní autobusy, ale bohužel nás nedovezly tam, kam jsme chtěli a ani nikdo místní nám nebyl schopný poradit.  Co by to bylo za návštěvu Itálie bez pizzy, cestou jsme natrefili na pizzerii s přijatelnými cenami. Bohužel se zde platí za servis personálu 3 eura a tak se jedna pizza s minerálkou vyšplhala z původních 7 eur na 12…

Po výstupu na kopec jsme se příjemně zchladili ve Fonte Acqua Paola a konečně sedli na správné mhd směr centrum. Z památek mě nejvíc zaujal Pantheon (jeho základy sahají až do roku 27 př.n. letopočtem a proto je velmi obdivuhodné, že má největší kopuli na světě a to v průměru  43,3 m) a fontána Di Trevi, barokní dílo je tak cenné, že ho v jeden moment hlídají 3 policisté s píšťalkami na krku a neustále s nimi napomínají turisty, kteří se u fontány chovají nevhodně.

Na poslední památku jsme se rozhodli přemístit metrem. Na to jak je Řím velký má jen dvě linky a stanice metra jsou pěkně špinavé a neosvětlené. Colosseum nás na studentskou slevu vyšlo 7,50 eur. Čekal jsem ho větší…bohužel zde nebyly žádné popisky ostatně jako jinde a půjčovali zde jen přehrávače s namluveným textem. Takže stejně jako jinde zde bylo spoustu památkochtivých Japončíků se sluchátkama a foťákama.

Čas se nachýlil k odjezdu, abychom stihli poslední svoz do kempu. Bohužel jsme nasedli na rychlík, který přejel všechny stanice včetně naší. Na první zastávce vystoupilo společně s námi cca 20 dalších lidí. Dokonce i místní netušili, proč vlak nezastavoval. Sice zde bylo spoustu anglicky mluvících ochotných lidí (ostatně jako v celém Římě), ale nikdo to moc nechápal. Nakonec jsem pokecal s jedním Indem a ten nám poradil místo hodinového čekání  na vlak,jet raději busem s přestupem. No celkově mhd hodnotím hodně rozporuplně.

Ráno jsme jeli plně klimatizovaným vlakem a večer bez klimatizace..takže zde byla sauna. Mile mě potěšila znalost angličtiny místních řidičů. Když jsme nakonec dorazili do naší čtvrti, tak nás naložili angláni do busu, protože bydleli ve stejném kempu. Very friendly přístup a dostali jsme pozvání na párty, nejspíš v disko stylu, jako hudba u nich v buse…Radši jdem spát.

  • Tweet
  • >

Facebook komentáře:

0 Comments

Můžete být první, kdo napíše komentář..

Napiš komentář





Comment Spam Protection by WP-SpamFree

Author:

visit my website


Google Pagerank - itelc.netGoogle PagerankS-Rank - itelc.netS-Rank